Om hylleblomsten

Hylleblomst, Svarthyll, Sambucus nigra.

Våre kjære barn har mange navn, og med hyllen er det intet unntak. Hylleblomsten har to sorter; svarthyll og rødhyll. I Hyllest sine produkter er det kun svarthyll, da denne har den mest aromatiske særegenhet og funksjon. 

Hyllen antas å ha kommet til Norden allerede i vikingtiden, da det er blitt gjort funn av bær ved steinalderboplasser sør i Skandinavia. Den omtales også i Edda-diktene og betegnes som Frøyas Tre. Det antas at munkene brakte hyllen til Norge i middelalderen. Siden har den forvillet seg videre og vi ser den som oftest på Sør- og Vestlandet ot enkelte plasser i Innlandet – trolig innført som hageplante. Nordligste hyll jeg har observert er på Fleinvær, sør for Bodø. 

Den vokser som en busk fra jorden med flere skudd, men kan med tiden gro med færre, tykkere stammer og bli opp til 10 meter høy. Den spres med fuglene som liker bærene på høsten og sprer frøene. Hyllen er uavhengig av pollinering, og det er sjeldent du ser bier på hyllen, da pollenbærene er små og ikke lett tilgjengelig for biene. 

Hyllen blomstrer alltid rundt St. Hans, fra omtrent midt i juni til midt i juli. Bærene kommer i september og høstes også over en måneds tid. 

Fru Hyldeblom

Du ser meg sjeldent her omkring
jeg dufter sommer over alle ting
Jeg kan hjelpe på halsen din
om den er sår og forkjølelse
i bygda går! 

Både blomster og bær
– barken om du er sær
vil for mange plager
være deg kjær

Jeg stod ved fjøs
jeg stod ved hus
skremte vekk mer enn bare mus
Du tok av hatten for meg…
for en verdi jeg hadde for deg! 

Ѿ

Mie Krogh Jensen, 2011

Det var en gang

I følge folketroen har hyllen mange medisinke egenskaper, og fra en engelsk legebok fra 1600-tallet regnes det at hyllen kan hjelpe mot og helbrede opp omkring 70 sykdommer.

Det var et tre som man skulle respektere, ære og tilbe, og det var svært vanlig å plante et hylletre i nærheten av huset. Kvister av hyll ble brukt over døren mot trolldom og i fjøset mot fluer, og folk trodde at den sterke og ubehagelige lukten skremte vekk hekser, troll og andre vonde makter. 

Hyllen er en verdensplante, og vokser i hele Europa, Afrika, Nord-Amerika, Australia, samt i Japan og på Hawaii. Bruken er noenlunde lik verden oevr – både av blomster og bær. Det blir produsert ulike typer drikke, den blir tørket, brukt som medisin, og sammen med alkohol (f.eks Italiensk Sambuca). Hylleblomst er populært som smak i både drinks og kaker – kanskje så du det kongelige bryllupet med bryllupskake med smak av hylleblomst? 


Medisinske egenskaper

Blomsten inneholder omkring 50 ulike aromastoffer, men lite næringsstoffer. Produkter av blomsten og bærene inneholder fenolske syrer og flavonoider, som er viktige bestanddeler i antioksidanter, som har en rekke helsemessige fordeler.

Hyllebærene har høyt innhold av C-vitaminer og er en kraftig antioksidant. 

De menes å ha immunstimulerende egenskaper, og kan redusere risikoen for virusrelaterte sykdommer som forkjølelse og influensa, men kan også virke positivt på lidelser som angst og depresjon m.m. Det fungerer også positivt på hjerte og lunger.

 Forestill deg også symbolikken i hyll – den blomstrer og åpner seg på den lyseste tiden på året, sommersolverv. Solenergien er høy og symbolet i å drikke dette opplever jeg som gledesgivende – rett og slett. 

Greit å vite

  • I hyllen (mest i rødhyllen) finnes der et stoff som kan gi ubehageligheter som hodepine, kvalme og oppkast. Derfor skal bærene ikke spises rå, men etter tørking eller koking ødelegges giftstoffene.

  • Har du tendens til pollenallergi? Da kan støvet og saften fra blomstene virke sjenerende. Du vil kunne kjenne igjen vanlig allergiplager om dette er tilfelle.